Varna vožnja za motoriste ima poseben pomen

Vsak udeleženec v prometu se mora držati nekaterih pomembnih načel varne vožnje. Na to računajo tudi drugi vozniki, vedno pričakujemo, da bomo vsi na cesti upoštevali pravila in vozili previdno. V praksi pa pride hitro tudi do problemov, kakšni trki so skorajda neizogibni in prej ali slej se bomo znašli v takšni situaciji.

 Če smo v avtomobilu, bomo v najboljšem primeru utrpeli le nekaj materialne škode. Če pa smo na motorju, je ob vsakem padcu ogroženo naše življenje. Zato je varna vožnja za motoriste še toliko bolj pomembna. Ne nujno zato, da bi znali motoristi sami voziti bolj varno, temveč zato, da bi bili pripravljeni na vse mogoče situacije, tudi za tiste, ki jih niso zakrivili sami.

Hočeš nočeš so motoristi med najbolj ogroženimi udeleženci v prometu, tudi če vozijo po pravilih. Zato se poudarjajo načela varne vožnje, ki izpostavljajo defenzivno vožnjo v odnosu do drugih udeležencev, seveda predvsem do avtomobilov. Tako je varna vožnja za motoriste nekoliko drugače zasnovana, čeprav seveda sledi tudi tistim načelom, ki jih spoznavajo avtomobilisti.

Varna vožnja za motoriste začetnike

Izraz varna vožnja nam še ne pove veliko oziroma nam pove kar nekaj različnih stvari. Pogosto s tem mislimo na dodatno izobraževanje in usposabljanje, ki je namenjeno mladim voznikom.

Tudi motoristi imajo to obveznost, ko uspešno opravijo izpitno vožnjo v avtošoli. Po šestih mesecih od datuma pridobitve vozniškega dovoljenja se lahko prijavijo na dodatno usposabljanje na centru varne vožnje, kjer opravljajo zahtevani tečaj. To je obveznost, ki jo je treba opraviti v dveh letih, da lahko podaljšamo vozniško dovoljenje.

Na cesti nismo sami, zato je varna vožnja za motoriste ključnega pomena

Pogosto z izrazom varna vožnja za motoriste mislimo prav na to obveznost, čeprav poznamo tudi druge programe s podobno vsebino. Varna vožnja za voznike začetnike je zahtevana kot dodatni tečaj tudi za voznike osebnih avtomobilov. 

Pri motorjih je sicer nekoliko drugače, ker imamo več kategorij, med katerimi se odločamo, status voznika začetnika pa ne velja za vse. Z dodatnimi obveznostmi in omejitvami, ki jih prinaša ta status, se srečujejo kandidati za voznike kategorije A in A2, medtem ko kategoriji A1 in AM nista vključeni v to skupino in kandidati nimajo statusa voznika začetnika.

Treba je torej poznati obveznosti in se nanje dobro pripraviti. Na srečo to niso kakšne zelo zahtevne naloge, bolj gre za nabiranje izkušenj in spoznavanje posebnih razmer na cesti. Tečaj je zelo koristen in nas dobro pripravi na nepredvidljive situacije, kar je za motoriste še posebej pomembno. In to ne le za začetnike, temveč tudi za tiste, ki že več let pridno jezdijo po cestah.

Varna vožnja za motoriste z izkušnjami

Tudi izkušeni motoristi lahko opravljajo tečaj varne vožnje, kar je zelo priporočljivo za vsakogar. Znanja in izkušenj nimamo nikoli preveč, sploh če gre za veščine, ki nam lahko rešijo življenje. Zato se izvajajo tudi programi, prilagojeni izkušenim motoristom.

Teh programov je kar nekaj, tako da se lahko odločimo za tečaj, ki najbolj ustreza našemu nivoju in željam. Tu se varna vožnja za motoriste izvaja tudi v obliki nadaljevalnih tečajev za pridobivanje posebnih spretnosti. Med najbolj priljubljenimi in priporočljivimi tečaji za motoriste pa so gotovo osvežitveni tečaji, s katerimi pred začetkom motoristične sezone pravočasno in varno pridobimo prave občutke in se spet privadimo na upravljanje motorja, če preko zime nismo veliko vozili.

To so le nekateri izmed tečajev, ki so v ponudbi za motoriste. Obstajajo še drugi programi, pri katerih se nadgrajuje varna vožnja, cena je načeloma precej dostopna, vsebina pa nadvse koristna za praktično vsakega motorista. Pomembno je, da se zavedamo ranljivosti motoristov na cestah, tudi tisti, ki so zelo dobri vozniki, bodo od tečaja varne vožnje veliko odnesli.

Varna vožnja za motoriste ima največji pomen tam, kjer je veliko prometa

Varna vožnja za motoriste v ponudbi tečajev po ugodni ceni

Našteli smo kar nekaj različnih oblik poučevanja in treninga načel varne vožnje za motoriste. Takšno ponudbo imajo centri varne vožnje, sploh tisti, ki imajo dobro urejen poligon za praktični prikaz zahtevnih razmer in za vadbo na terenu. 

Tak poligon bo treba obiskati, če nas zanima varna vožnja za motoriste začetnike, tam pa se izvajajo tudi drugi tečaji. Lahko pa najdemo tudi programe, ki niso vezani na tak poligon. Za več informacij bomo seveda z zanimanjem preleteli ponudbo izvajalcev, kjer dobimo tudi točne cene.

Tečaji varne vožnje so cenovno precej dostopni, je pa tu razpon, ki ga moramo upoštevati. Vozniki začetniki bodo za dodatno usposabljanje odšteli dobrih 100 evrov, morda nekaj več, če želijo koristiti tudi izposojo motornega kolesa. Za druge programe so lahko cene drugačne, odvisno od tega, kaj vse vključuje varna vožnja. Cena je lahko nižja kot pri varni vožnji za začetnike, lahko pa precej višja pri kakšnih daljših in bolj intenzivnih nadaljevalnih tečajih. 

Cenike dobimo na spletu, tako da varna vožnja za motoriste ne bo povzročila nepredvidenih stroškov. Kakšni osvežitveni tečaji so precej poceni in se jih gotovo splača izkoristiti, pa tudi dražji programi nam ponujajo odličen povratek investicije, saj bomo te spretnosti s pridom izkoristili na terenu.

PODJETNIŠTVO ZA ZAČETNIKE

Vse splošne informacije, ki jih potrebujete na poti podjetništva. 
PREBERI VEČ

IZZIVI V PODJETNIŠTVU

Podjetništvo vam vedno postreže z novimi izzivi. Ste pripravljeni na njih?

Naše novice vam dnevno postrežejo z novo mero praktičnih nasvetov. 

JE PODJETNIŠTVO ZATE?

Več kot 2000 bralcev portala

Ponosni smo, da naše novice spremlja že več kot 2000 bralcev. 


Smo mlad in energičen tim, ki dnevno preverja, išče in z vami deli vse pomembne informacije, ki vam koristijo pri vašem poslu.