Toplotne črpalke so rešitev za ugodno ogrevanje

Pri ureditvi ogrevanja ne pazimo le na ceno, a gotovo so prav stroški med najbolj pomembnimi dejavniki, ki odločajo o izbiri. Seveda pa moramo tu upoštevati več različnih stroškov, kar je pogosto problem. Osredotočamo se namreč na stroške pri nakupu in vgradnji opreme, zanemarimo pa dolgoročne stroške, ki se na prvi pogled ne zdijo tako znatni. V resnici bomo s porabo energentov pri ogrevanju skozi leta plačali veliko več kot ob nakupu in vgradnji opreme, zato moramo več pozornosti nameniti varčnosti in izkoristku. Sploh to velja za toplotne črpalke, ki v mnogih primerih predstavljajo neprekosljivo izbiro za ugodno ogrevanje.

Problem toplotnih črpalk je v tem, da so relativno drage in znajo biti tudi zahtevnejše za vgradnjo. V primerjavi s kakšnimi električnimi sistemi so precej bolj kompleksne, zato jim sprva nismo naklonjeni. Prepričajo šele na dolgi rok z minimalnimi stroški, izkažejo se za najbolj ugoden način ogrevanja. Ravno zato postajajo toplotne črpalke vedno bolj atraktivne za vse, ki gradijo novo stanovanje ali pa želijo zamenjati obstoječi ogrevalni sistem. Z vidika dolgoročnih stroškov je pogosto prav toplotna črpalka daleč najcenejša opcija, zato se splača premisliti o njej tudi če so začetni stroški nekoliko višji. Poleg tega so sodobne črpalke že precej ugodne, možno je dobiti tudi nepovratna sredstva za vgradnjo takšne opreme. Izgovorov torej ni veliko, kaj lahko se izkaže, da je toplotna črpalka daleč najboljša izbira za ogrevanje sodobnega stanovanja.

Toplotne črpalke zagotavljajo zanesljivo ogrevanje z različnimi grelnimi telesi

Toplotne črpalke delujejo na različne načine

Najprej se splača spoznati različne vrste toplotnih črpalk, da ne bo zmede pri izbiri. Za običajne stanovanjske prostore je najbolj priljubljena varianta zrak voda, ki ogreva vodo v toplovodnem sistemu z energijo iz ozračja. To je najbolj enostavna in tudi najcenejša izvedba toplotne črpalke, ne povzroča preglavic pri montaži, pa tudi na dolgi rok je lažja za vzdrževanje in uporabo. Vse to so prednosti, ki prepričajo tiste, ki kupujejo črpalko za domače stanovanje, saj v takšnem okolju ne potrebujemo pretirane zmogljivosti. Tudi cenejše črpalke so zelo zanesljive in uspešno opravljajo svoje delo preko dolge zime, seveda pa se moramo pravočasno prepričati, da je to res prava izbira v našem dotičnem primeru, saj je veliko odvisno tudi od razmer.

Poznamo tudi zmogljivejše izvedbe. Ena priljubljena opcija je toplotna črpalka zemlja voda, pri kateri pridobivamo energijo iz zemlje. Namestiti je treba podzemne kolektorje, hkrati moramo imeti tudi dovolj prostora okoli hiše, da ti kolektorji lahko zbirajo energijo, ki jo na površju odlagajo sončni žarki. Posledično je s takšno črpalko nekaj več dela, tudi stroški so v izhodišču višji. Dobimo pa zelo zanesljivo zalogo energije za ogrevanje preko celega leta, ta varianta odgovarja tudi zahtevnejšim uporabnikom. Še višjo zmogljivost imajo toplotne črpalke voda voda, ki pridobivajo energijo iz podtalnice. Takšna izvedba sicer zahteva precej kompleksen poseg v okolje, pridobiti je treba tudi dovoljenje agencije za okolje, nudi pa izjemno zmogljivost tudi za ogrevanje večjih objektov.

Toplotne črpalke na dolgi rok

Glavne prednosti toplotnih črpalk se pokažejo na dolgi rok. Predvsem računamo na visok izkoristek in varčno delovanje. Ključna razlika v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi je seveda ta, da toplotne črpalke za ogrevanje ne porabljajo dragih energentov. Porabljajo le nekaj elektrike za delovanje opreme, medtem ko je energija za ogrevanje vode oziroma prostorov na voljo brezplačno v okolju. Kljub višjim začetnim stroškom je to torej neprekosljivo poceni ogrevanje na dolgi rok.

Dodatni stroški, ki nas čakajo pri dolgoročni uporabi toplotne črpalke, so še stroški vzdrževanja, ki pa jih lahko pričakujemo pri vseh vrstah ogrevalnih sistemov in ne predstavljajo velike finančne obremenitve. Črpalka lahko brezhibno deluje vsaj dvajset ali trideset let, če zanjo dobro skrbimo, tako da gre za trajno rešitev za ogrevanje stanovanja.

Toplotne črpalke se pridružujejo drugim učinkovitim in ugodnim načinom pridobivanja energije iz okolja

Ugodne alternative za toplotne črpalke

Kljub temu, da imajo toplotne črpalke zelo prepričljive prednosti, imajo tudi drugi ogrevalni sistemi svoje odlike in jih ne moremo preprosto odpisati. S toplotnimi črpalkami se kosajo predvsem električni sistemi, kot so IR paneli. Takšni sistemi so prav tako varčni in imajo izvrstne izkoristke, tako da ponujajo ugodno ogrevanje na dolgi rok. Izkoristku toplotnih črpalk se sicer le približajo, imajo pa bistveno nižje stroške pri nakupu in vgradnji. Tako so v izhodišču precej cenejši, na dolgi rok pa še vedno zelo ugodni in se razlika le počasi manjša, dokler jih toplotne črpalke ne prehitijo po kakšnih desetih letih uporabe.

Seveda bomo ogrevalni sistem izbirali na podlagi mnogih dejavnikov, tako da tudi IR paneli niso vedno posrečena izbira. So pa v vsakem primeru zelo praktični in enostavni za nakup in montažo. To so namreč samostojni paneli, ki jih nadometno namestimo na svoje mesto v hiši. Povežemo jih le z električnim omrežjem in termostatom, nato že uživamo v njihovih prednostih. Zagotavljajo učinkovito ogrevanje prostora, z IR sevanjem ogrevajo površine in zagotovijo zelo prijeten občutek v prostoru že pri nižji energiji. Podobne prednosti ima električno talno gretje, ki je lahko prav tako alternativa toplotnim črpalkam.

PODJETNIŠTVO ZA ZAČETNIKE

Vse splošne informacije, ki jih potrebujete na poti podjetništva. 
PREBERI VEČ

IZZIVI V PODJETNIŠTVU

Podjetništvo vam vedno postreže z novimi izzivi. Ste pripravljeni na njih?

Naše novice vam dnevno postrežejo z novo mero praktičnih nasvetov. 

JE PODJETNIŠTVO ZATE?

Več kot 2000 bralcev portala

Ponosni smo, da naše novice spremlja že več kot 2000 bralcev. 


Smo mlad in energičen tim, ki dnevno preverja, išče in z vami deli vse pomembne informacije, ki vam koristijo pri vašem poslu.