Težave s pomanjkanjem kapitala

Vsako podjetje zaide v težave, če nima na razpolago zadostnega kapitala za opravljanje svoje dejavnosti in za plačevanje rednih obveznosti. Nastopi lahko insolventnost podjetja, ki običajno vodi v dokaj neželen končni rezultat. Da do tega ne bi prišlo, je treba skrbno paziti na stalen pritok kapitala, ob prvih znakih, da podjetje ne bo moglo redno poravnavati svojih obveznosti, pa je treba ukrepati. To najbolje storimo s preventivo, če seveda poznamo vzroke in posledice pomanjkanja kapitala v podjetju.

Insolventnost podjetja je pravzaprav zgolj stanje, ki označuje nezmožnost poplačila obveznosti podjetja. Ni torej nujno, da kapitala res zmanjka, le, da tega ne moremo uporabiti za plačevanje obveznosti. Insolventna so torej lahko tudi podjetja, ki imajo sicer dovolj kapitala, a je ta v oblikah, ki ne omogoča takojšnje uporabe. Do tega lahko pride, če se preveč zanašamo na nelikvidna sredstva, seveda pa tudi iz drugih razlogov.

En pogost razlog za nastop insolventnosti so slaba posojila, pri katerih je treba še posebej paziti. Težko je predvideti, ali bo posojilo dobro ali slabo, lahko pa ugotovimo nekatere dejavnike, ki predstavljajo tveganje že pred sklenitvijo posojila. Terjatve tako niso nujno tveganje, temveč odlična priložnost za uspešno poslovanje, seveda pa slaba posojila tudi v tem primeru še ostajajo potencialna težava.

Slaba posojila lahko zelo neposredno vodijo v insolventnost podjetja, lahko pa takšno stanje povzročijo še nekateri drugi vzroki. Nenazadnje lahko v insolventnost vodijo razne neposrečene poslovne odločitve, tudi slabo kadrovanje, ali pa dejavniki, na katere sploh nimamo vpliva, na primer spremembe na trgu in rast stroškov poslovanja. Res se lahko na to pripravimo z zalogo likvidnih finančnih sredstev, a vseeno vedno obstaja možnost, da bo šlo kaj narobe.

V primeru pomanjkanja kapitala je treba ukrepati hitro in premišljeno. Insolventnost podjetja ni nujno razlog za stečaj ali zaprtje podjetja, prav lahko se uspešno izognemo velikim težavam.

PODJETNIŠTVO ZA ZAČETNIKE

Vse splošne informacije, ki jih potrebujete na poti podjetništva. 
PREBERI VEČ

IZZIVI V PODJETNIŠTVU

Podjetništvo vam vedno postreže z novimi izzivi. Ste pripravljeni na njih?

Naše novice vam dnevno postrežejo z novo mero praktičnih nasvetov. 

JE PODJETNIŠTVO ZATE?

Več kot 2000 bralcev portala

Ponosni smo, da naše novice spremlja že več kot 2000 bralcev. 


Smo mlad in energičen tim, ki dnevno preverja, išče in z vami deli vse pomembne informacije, ki vam koristijo pri vašem poslu.