Športna oprema, ki vam omogoča domačo vadbo

Za svoje zdravje in počutje lahko veliko postorimo sami doma, to pa drži tudi za pripravljenost telesa. Rekreativci in športniki se bodo gotovo tudi doma rade volje lotili kakšnih vaj in treninga, sploh v slabem vremenu ali v kakšnih drugih posebnih razmerah. 

Prav tako se za domačo vadbo zanimajo tisti, ki glede športa niso tako resni, a bi radi vsaj kakšne pol ure na dan preživeli v gibanju in naredili tudi kaj dobrega za svoje telo. Za vse te aktivnosti je potrebna vsaj osnovna športna oprema, s katero že storimo korak do aktivnega življenja.

Na srečo doma ne potrebujemo kakšne posebne opreme, dovolj je nekaj preprostih dodatkov. Tako bomo ustvarili dobre pogoje in pridobili nekaj motivacije za redno vadbo. Tisti, ki želijo vzpostaviti rutino vadbe, bodo na ta način nadomestili potrebo po obiskovanju fitnesa, lažje se izognemo tudi izgovorom in distrakcijam. 

Prav dobra športna oprema nas lahko spodbudi tudi pri zasledovanju kakšnih bolj ambicioznih ciljev, nenazadnje je ureditev domače telovadnice dobra ideja tudi za profesionalne športnike in bolj resne rekreativce. Vse pa se začne z nekaterimi osnovnimi športnimi rekviziti.

Osnovna športna oprema nam doma ponuja veliko možnosti za vadbo

Osnovna športna oprema za domači fitnes

V fitnes nas zvabi predvsem napredna fitnes oprema, s katero lahko treniramo posamezne mišične skupine in opravljamo posebne vaje za telo. Zato je morda prvi instinkt pri urejanju domačega fitnesa prav nakup fitnes naprav, ki jih najdemo v fitnes centrih. A v resnici bomo veliko več naredili z osnovno opremo, ki je bistveno cenejša in bolj preprosta, hkrati pa nam nudi ugodne pogoje za opravljanje mnogih koristnih vaj.

Vsekakor je osnovna športna oprema veliko boljša ideja za domači fitnes. Potrebovali bomo le nekaj vsestranskih pripomočkov, ki jih uporabljamo pri praktično vseh vajah. Na prvem mestu je ustrezna mehka podlaga, pogosto se uporabljajo predvsem podlage za jogo in pilates. Najdemo tudi razne talne obloge, dobra izbira je morda tudi prava blazina za telovadbo, a to v začetni fazi verjetno še ne bo potrebno. Če imamo kos mehke pene, ki ga lahko namestimo na tla, bomo že imeli dobro izhodišče za domačo vadbo.

Za večino osnovnih vaj ne potrebujemo posebnih rekvizitov. Že s težo lastnega telesa lahko ustvarimo zadostne obremenitve za trening in razvoj mišic. Lahko pa si vseeno pomagamo tudi z utežmi, a pri tem velja izbrati prilagodljive in vsestranske uteži. Najbolje bo začeti z manjšimi utežmi in osnovnimi vajami. Za obremenitev pri vadbi so primerni tudi elastični trakovi, ki so veliko cenejši in bolj preprosti.

Za večino osnovnih vaj kakšna posebna športna oprema ni potrebna

Športna oprema za specifično vadbo

Če smo pri rekreaciji in vadbi bolj zahtevni, se bomo seveda odločili tudi za kakšne posebne rekvizite. Kar nekaj opcij nam ponuja že razmeroma enostavna športna oprema, to so recimo kakšne gimnastične žoge, boksarske vreče, vadbeni letveniki in podobno.

A tudi doma včasih uporabljamo nekoliko naprednejše naprave, s katerimi sestavimo pravi fitnes center. Spet so sicer najbolj priljubljeni tisti pripomočki, ki pomagajo pri mnogih vajah in treningih. Pogosta izbira so recimo sobna kolesa, ki so izvrstna za domačo vadbo. Omogočajo kvalitetno vadbo v vseh razmerah, idealna so predvsem za vzdrževanje aktivnega življenjskega sloga v času, ko si rekreacije v naravi ne moremo privoščiti ali pa se nam preprosto ne ljubi iz hiše. Podobno vlogo imajo lahko tekaške steze in veslaške naprave. To je sicer že nekoliko naprednejša fitnes oprema, a gotovo jo bomo tudi doma dobro izkoristili.

Ni nujno, da je oprema za specifično vadbo tudi bolj kompleksna in dražja. Dobimo tudi razne druge enostavnejše pripomočke za vadbo posameznih mišičnih skupin. Pomagamo si recimo z raznimi rolerji in valjčki, veliko izbire imamo tudi med raznovrstnimi utežmi. Ponudba je izredno pestra in gotovo bomo uspeli izbrskati zanimivo in koristno opremo, ki nam bo pomagala pri domačem treningu.

Koliko stane dobra športna oprema?

En izmed zadržkov pred opremljanjem domačega fitnesa je lahko tudi cena. Napredne naprave so vsekakor precej drage in za pravi fitnes bomo morali odšteti vsaj tisoč evrov, verjetno pa kar več tisočakov. A na srečo nam zelo koristi tudi cenejša športna oprema, tako da ne bo treba preveč zapravljati.

Osnovna oprema je precej poceni. Podloge za udobno vadbo dobimo že za kakšnih deset evrov, relativno ugodna je lahko tudi blazina za telovadbo. Če opremljamo večji prostor, se splača namestiti mehke talne obloge po celi površini, kar pa bo nekoliko dražje.

Dobre uteži dobimo za kakšnih 50 evrov, kar predvsem začetnikom že ponuja čisto dovolj za dolgotrajno vadbo. Dobimo seveda tudi cenejše posamezne uteži, a splača se vzeti komplet, ki nam ponuja dovolj fleksibilnosti in stopnjevanje obremenitev

Včasih je dokaj dostopna tudi naprednejša športna oprema, za nekaj sto evrov lahko dobimo dobra sobna kolesa in podobne naprave, ki so namenjene prav domači rekreaciji.

Če se ukvarjamo s kakšnimi športi ali bolj resno rekreacijo, se morda splača izbrati posamezne naprave, ki nam bodo pri vadbi najbolj pomagale. Kupimo lahko kakšno dražjo napravo, skupni stroški pa vseeno ne bodo previsoki, če ne nakupujemo celega kompleta fitnes opreme.

PODJETNIŠTVO ZA ZAČETNIKE

Vse splošne informacije, ki jih potrebujete na poti podjetništva. 
PREBERI VEČ

IZZIVI V PODJETNIŠTVU

Podjetništvo vam vedno postreže z novimi izzivi. Ste pripravljeni na njih?

Naše novice vam dnevno postrežejo z novo mero praktičnih nasvetov. 

JE PODJETNIŠTVO ZATE?

Več kot 2000 bralcev portala

Ponosni smo, da naše novice spremlja že več kot 2000 bralcev. 


Smo mlad in energičen tim, ki dnevno preverja, išče in z vami deli vse pomembne informacije, ki vam koristijo pri vašem poslu.