Prodaja stanovanj je dobra priložnost za zaslužek

Trgovanje z nepremičninami je atraktivna možnost za tiste, ki bi radi oplemenitili svoja sredstva. Ravno s tem namenom kupujemo investicijska stanovanja, predvsem so priljubljene novogradnje in stanovanja v višjem cenovnem rangu. Ni pa nujno, da gre tu za kakšne posebne investicije, prodaja stanovanj je lahko atraktivna opcija tudi za vse druge, ki imajo ustrezno nepremičnino, ki ni v rabi.

Pravzaprav pomemben del ponudbe predstavljajo prav takšni trgovci. Sploh ob rasti cen nepremičnin v zadnjem času marsikoga premami potencial za znatne zaslužke, zato se odloči dati svojo nepremičnino na trg. To je lahko zelo dobra ideja, ni pa nujno, da bomo vedno deležni odlične izkušnje in dejanskega zaslužka. Še vedno je s prodajo nepremičnin kar dosti dela in hitro se zapletemo v kompleksnih postopkih. Da bi se tem komplikacijam izognili, se pogosto poslužujemo storitev nepremičninskih agencij. Prav prodaja stanovanj je izvrsten primer dejavnosti, ki jo agencije opravljajo, saj se pri tem srečujemo z nekaterimi večjimi ovirami.

Katere opravke vključuje prodaja stanovanj?

Na prvi pogled bi si morda mislili, da stanovanja ni tako težko prodati. Najti moramo le ustreznega kupca in podpisati prodajno pogodbo. A v resnici se v vsaki fazi tega postopka srečamo z mnogimi dodatnimi zahtevami, ki nam lahko močno zagrenijo celotno izkušnjo.

Da bo prodaja stanovanj res uspešna, se je treba na ta postopek dobro pripraviti

Najprej bo treba nepremičnino sploh pripraviti na prodajo. Že tu se pogosto zatakne, hitro prepoznamo mnoge možnosti, kako bi lahko stanovanje bolje unovčili. Vrednost nepremičnine lahko dvignemo s kakšno prenovo in prilagoditvami, to pa pomeni stroške, gradbene posege in druge nevšečnosti. Če se želimo tem izogniti, se bomo morali sprijazniti z nižjim izkoristkom in prodaja stanovanj morda ne bo tako donosna.

V vsakem primeru moramo stanovanje lepo urediti in očistiti ter nato dobro predstaviti za potencialne kupce. To recimo vključuje tudi profesionalno fotografiranje in nato pripravo nepremičninskih oglasov. Tu nam lahko nepremičninska agencija močno pomaga, saj lahko doseže širši krog zainteresiranih kupcev. 

S potencialnimi kupci bomo imeli še nekaj dodatnega dela, če se prodaje lotevamo sami. Dogovarjamo se za oglede, odgovarjamo na vprašanja, nato pa je treba seveda doseči še končni dogovor. V tem primeru moramo pripraviti kar dosti dokumentacije, določiti točno ceno in opraviti prodajo. Tudi v tej fazi nam prodaja stanovanj postavlja nekatere ovire, ki so lahko zelo neugodne, pojavijo se lahko tudi večje težave in stroški.

Prodaja stanovanj s pomočjo nepremičninske agencije

Da bi se vsem omenjenim komplikacijam izognili, lahko izkoristimo ponudbo nepremičninskih agencij, ki se ukvarjajo tudi s prodajo stanovanj. Tu najdemo celovite storitve, s katerimi se rešimo večine zahtevnega dela pri prodaji.

Nepremičninska agencija prevzame praktično vse zahtevne in zamudne naloge. Sami bomo morali sicer stanovanje pripraviti na prodajo, bo pa agencija poskrbela za predstavitev na trgu in za iskanje kupcev. Še bolj pomembno je, da lahko računamo na pomoč pri končni prodaji, ko najdemo pravega kupca. To vključuje pripravo dokumentacije in pomoč pri opravljanju transakcij, da ne bomo zagrešili kakšne drage napake. Če se odločimo za storitve nepremičninske agencije, nas gotovo čaka boljša izkušnja. Izognemo se mnogim zapletom, čisto možno je, da bomo tudi prihranili nekaj denarja, čeprav ima prodaja stanovanj pri nepremičninski agenciji seveda tudi svojo ceno.

Prav tako nam lahko nepremičninska agencija pomaga pri drugih nepremičninskih poslih, prodaja stanovanja še zdaleč ni vse, kar lahko opravimo. Če želimo zares izkoristiti prave možnosti, ki jih ponuja razgiban nepremičninski trg, bomo dobro premislili tudi o oddajanju stanovanja, sploh če imamo atraktivno nepremičnino na dobri lokaciji. Predvsem je dobra ideja oddaja stanovanj Ljubljana, kar nam nudi odlične opcije za izkoristek neuporabljenih nepremičnin.

Prodaja stanovanj je najlažja s pomočjo nepremičninske agencije

Priložnosti ponujata tako oddaja kot prodaja stanovanj

Pravzaprav je oddajanje stanovanja za mnoge lastnike še bolj privlačna možnost, tudi za tiste, ki imajo investicijska stanovanja. Na ta način namreč obdržimo svojo lastnino, stanovanje se uporablja in sproti vzdržuje, vrednost nepremičnine morda tudi raste. Ob tem seveda oddajanje stanovanja generira tudi zanesljiv mesečni prihodek, česar nam prodaja stanovanj ne omogoča.

Druga prednost oddajanja je ta, da bomo verjetno lažje našli najemnika, saj je več interesa po stanovanjih za najem. Sploh v trenutnih razmerah je nakup stanovanja zelo drag, najem je pogosto kar samoumevna opcija. Če imamo atraktivno stanovanje na ugodni lokaciji, bomo imeli kar dosti interesa za najem. Največ priložnosti seveda odpira oddaja stanovanj Ljubljana, a tudi drugod po državi se iščejo ugodne nepremičnine.

Poleg tega pa je oddajanje pogosto precej lažje kot prodaja stanovanj, čaka nas manj dela in tudi manj tveganj. Tako ni nujno, da bomo potrebovali storitve nepremičninske agencije, če lahko sami najdemo dobre najemnike. Sicer bo treba sestaviti najemno pogodbo in urediti nekatere pravne podrobnosti, a za to lahko najdemo nekaj pomoči. Zelo verjetno je, da nas pri oddajanju čaka boljša izkušnja, vsaj kar se tiče samih postopkov pri poslovanju na nepremičninskem trgu. Bomo pa morali biti malo bolj pozorni na to, kaj se z našim stanovanjem dogaja, česar pri prodaji seveda sploh ne upoštevamo več.

PODJETNIŠTVO ZA ZAČETNIKE

Vse splošne informacije, ki jih potrebujete na poti podjetništva. 
PREBERI VEČ

IZZIVI V PODJETNIŠTVU

Podjetništvo vam vedno postreže z novimi izzivi. Ste pripravljeni na njih?

Naše novice vam dnevno postrežejo z novo mero praktičnih nasvetov. 

JE PODJETNIŠTVO ZATE?

Več kot 2000 bralcev portala

Ponosni smo, da naše novice spremlja že več kot 2000 bralcev. 


Smo mlad in energičen tim, ki dnevno preverja, išče in z vami deli vse pomembne informacije, ki vam koristijo pri vašem poslu.