Prezračevalni sistemi z rekuperacijo

Prezračevanje je ključna funkcija v sodobnih stanovanjih in hišah, če želimo urediti prijetno in udobno okolje. Nenazadnje pa je svež zrak ključnega pomena tudi za zagotavljanje zdravja in dobrega počutja, saj lahko pride do raznih tveganj, če živimo v zatohlih prostorih. Zato se moramo pravočasno pozanimati o opcijah, ki jih imamo pri tem na voljo. Med najbolj priljubljenimi možnostmi so prezračevalni sistemi z rekuperacijo, ki se izkažejo s številnimi prednostmi.

Predvsem gre omeniti to, da imajo takšni sistemi veliko prednost pri stroških prezračevanja. Ni nujno, da bodo ob samem zračenju nastali stroški, saj lahko brezplačno odpremo okna, pa tudi ventilatorji ne porabijo veliko energije. Problem je v tem, da na ta način v okolje uhaja topel zrak, ogrevanje pa je seveda lahko zelo drago. Ravno zato se uporabljajo rekuperacijski sistemi, ki te stroške močno zmanjšajo. V mnogih sodobnih stanovanjih so prezračevalni sistemi z rekuperacijo kar najboljša izbira.

Najboljši so prezračevalni sistemi z rekuperacijo za sodobna stanovanja

V sodobnih stanovanjskih prostorih imamo nekatere posebne izzive, ki nas omejujejo pri prezračevanju, hkrati pa to funkcijo še bolj izpostavljajo.

Značilni so recimo dobro izolirani prostori, ki sicer niso povsem neprepustni za zrak, a vseeno močno omejijo naravno kroženje zraka med prostori. Zato zrak zastaja, vlaga se ne more sproti odvajati in pojavijo se težave. Zanimivo je, da v starejših objektih takšnih težav ni, saj zrak kroži skozi špranje in reže ob stavbnem pohištvu. Zato tam prezračevalni sistemi z rekuperacijo nimajo tako prepričljivega učinka, so pa lahko še vedno priporočljivi.

Predvsem poleti je zračenje kritično, prezračevalni sistemi z rekuperacijo se izkažejo za najbolj elegantne

Nadalje lahko omenimo še ogrevalne sisteme, ki se uporabljajo v sodobnih stanovanjih. Zaradi dobre izolacije pogosto uporabljamo varčne nizkotemperaturne sisteme, ki ponujajo odličen izkoristek in dober učinek v zimskem času, ne morejo pa se kosati s kakšnimi posebnimi izzivi. Zato ne moremo prostorov povsem brezskrbno zračiti, padec temperatur v stanovanju bi s tem obremenil ogrevalni sistem, nastali bi visoki stroški, predvsem pa bi morali prenašati neprijeten mraz v svojem domu. Nujne so prezračevalne naprave, ki preprečujejo vdor mrzlega zraka iz okolja, ravno za to pa skrbi rekuperacija.

Sodobni stanovanjski prostori nam vsekakor lahko ponudijo velik potencial pri urejanju prijetnega in udobnega bivalnega okolja. A to moramo izkoristiti, ne moremo pričakovati, da bo takoj ta učinek že povsem prepričljiv. Prav prezračevanje je kritična funkcija, ki jo je treba posebej nasloviti. Na srečo so na voljo napredni prezračevalni sistemi z rekuperacijo, ki to nalogo brezhibno opravljajo.

Kako delujejo prezračevalni sistemi z rekuperacijo?

Lahko si predstavljamo, kako delujejo prezračevalne naprave, saj zračenje prostorov ni kakšna velika umetnost. Zagotoviti moramo izmenjavo zraka z okoljem, za to običajno skrbijo ventilatorji, ki jih namestimo v zračnik. To je že vse, kar moramo storiti za aktivno prezračevanje hiše

A seveda imamo običajno še druga pričakovanja, sploh če želimo izkoristiti prednosti, ki jih ponujajo prezračevalni sistemi z rekuperacijo. Ti sistemi so nekoliko bolj kompleksno zasnovani, čeprav so še vedno dokaj preprosti v svoji zasnovi. Tok zraka je speljan še skozi rekuperator, ki skrbi za to, da toplota v zraku ne uide v okolje. Zrak iz stanovanja ima veliko energije, ki je ne želimo izgubiti. Rekuperator energijo zadrži, nato zrak sproti v okolje. Toplota pa se povrne v prostor s svežim zrakom, tako da ne prihaja do velikega nihanja temperatur. Pričakujemo lahko odlične izkoristke, prezračevanje hiše pa ne bo velik strošek zaradi toplotnih izgub. Sodobni prezračevalni sistemi z rekuperacijo lahko preprečijo tudi do 95% toplotnih izgub zaradi prezračevanja, poleg tega imajo še mnoge druge koristne učinke, ki se kažejo v zelo prijetni izkušnji stanovalcev.

Napredni prezračevalni sistemi z rekuperacijo se lahko uporabljajo tudi v bolj zahtevnih okoljih

Prezračevalni sistemi z rekuperacijo vplivajo na zdravje in počutje

Prezračevanje ima kritično funkcijo pri zagotavljanju zdravja in dobrega počutja stanovalcev. Predvsem seveda s tem, da dovaja svež zrak in preprečuje zastajanje vlage v stanovanjskih prostorih. Moramo pa poskrbeti, da te naloge opravlja zanesljiva naprava. Zato so najbolj prepričljivi prezračevalni sistemi z rekuperacijo zanesljivih znamk, ki tudi na druge načine skrbijo za brezhibno zračenje. Znamka Zehnder je znana po napredni opremi, ki je dobro prilagojena prav za to, da zagotavlja stanovalcem visoko kakovost bivanja. Dobili bomo vrhunsko opremo, ne le samih prezračevalnih naprav, temveč tudi filter Zehnder in opremo za uravnavanje razmer v stanovanju. Prezračevalni sistemi z rekuperacijo skrbijo za to, da je svež zrak iz okolja topel ob vstopu v stanovanje, medtem ko zračni filtri zagotavljajo, da je tudi čist. Tako dosežemo izvrsten učinek, preprečimo vdor tujkov, predvsem ima filter Zehnder pomembno vlogo pri zadrževanju patogenov in alergenov. Tako lahko res pričakujemo izvrstno izkušnjo za vse stanovalce, ki želijo uživati v prijetnem bivalnem okolju.

S kvalitetno opremo v stanovanju lahko močno dvignemo kakovost bivanja in navdušimo vse stanovalce. To nam prezračevalni sistemi z rekuperacijo ponujajo po precej ugodni ceni in brez potrebe po kakšnih velikih prilagoditvah objekta. Splača se torej povprašati po možnostih, ki jih imamo na tem področju – lokalno prezračevanje posameznih prostorov je izredno ugodno in enostavno, pa tudi cele sisteme za prezračevanje stanovanja lahko dobimo v dobri ponudbi.

PODJETNIŠTVO ZA ZAČETNIKE

Vse splošne informacije, ki jih potrebujete na poti podjetništva. 
PREBERI VEČ

IZZIVI V PODJETNIŠTVU

Podjetništvo vam vedno postreže z novimi izzivi. Ste pripravljeni na njih?

Naše novice vam dnevno postrežejo z novo mero praktičnih nasvetov. 

JE PODJETNIŠTVO ZATE?

Več kot 2000 bralcev portala

Ponosni smo, da naše novice spremlja že več kot 2000 bralcev. 


Smo mlad in energičen tim, ki dnevno preverja, išče in z vami deli vse pomembne informacije, ki vam koristijo pri vašem poslu.