Pravo tesarstvo poskrbi za odlične lesene izdelke!

Čeprav ima les kot gradbeni material zelo dolgo zgodovino, nas leseni izdelki še vedno stalno obdajajo. 

Tudi v sodobni gradnji so leseni elementi nadvse priljubljeni, pogosto prinašajo najboljšo kombinacijo lastnosti za uporabo v vidnih ali skritih delih objektov. Za nameček ima prav les edinstven vpliv na počutje in udobje stanovalcev, tako da ga z drugimi materiali ne moremo povsem nadomestiti.

A za dober končni rezultat pri izdelavi lesenih struktur in objektov je treba imeti kakovosten les in dobrega izvajalca. Tesarstvo Kregar ima v ponudbi širok spekter različnih lesenih izdelkov, ukvarja se tudi s prodajo lepljenega lesa. 

S kakovostnim materialom in brezhibno izvedbo zagotavlja popolno zadovoljstvo vseh strank, ki jih zanimajo leseni nadstreški, konstrukcije, morda kar celi leseni objekti, kot so recimo brunarice.

Leseni nadstreški in drugi enostavni objekti

Zelo priljubljeni so leseni nadstreški, ki so izvrsten dodatek k vsakemu domu. Imajo zelo pomembno funkcionalno vlogo, običajno jih uporabljamo kot senčilo in zaščito površin pred neugodnimi vremenskimi dejavniki. 

Na ta način varujejo naš avto in druga vozila, pogosto pa imamo nadstrešek tudi nad balkonom ali teraso, tako da tudi sami neposredno uživamo v odličnem učinku, ki ga ima nadstrešek v neugodnih vremenskih razmerah. S to funkcijo so nadstreški pravzaprav vsestranski, vedno lahko računamo na to, da bodo površino pod seboj dobro varovali pred neugodnim vremenom.

Hkrati pa gre tudi za posrečen estetski dodatek. Tudi ob sodobnih stanovanjskih hišah lesene strukture zelo lepo izpadejo. Tu si omembe ne zaslužijo le leseni nadstreški, temveč tudi druge enostavne lesene strukture – na primer vrtne lope, paviljoni, pergole in podobno. 

leseni-nadstreški-in-druge-konstrukcije

Kar dosti možnosti imamo, če želimo popestriti in polepšati okolico svojega doma. Vedno lahko računamo na dobrodošle funkcionalnosti in hkrati izkoristimo tudi lepo podobo enostavnih lesenih objektov. 

Z drugimi materiali gotovo ne bomo dosegli tako posrečene kombinacije zaželenih lastnosti, pravzaprav ne moremo posnemati niti edinstvene podobe naravnega lesa, kaj šele, da bi naredili primerljiv vtis na tiste, ki te strukture uporabljajo.

Zakaj potrebujemo res dobro tesarstvo?

Pri naročilu lesenih struktur in konstrukcij imamo precej zahtevno delo, saj je treba izbrskati pravo ponudbo. 

To ni enostavna naloga, ponudba je precej pestra in se v mnogih lastnostih precej razlikuje. A načeloma lahko računamo na to, da bo možno najti prave rešitve. Kako najdemo najboljše tesarstvo in zakaj je to zelo pomembno?

V prvi vrsti moramo paziti na to, da ne iščemo le najcenejšega ponudnika. Na ta način lahko sicer prihranimo nekaj denarja, a gotovo ne bomo zadovoljni z rezultatom. Pravzaprav je le malo verjetno, da se bomo sploh uspeli dogovoriti za izvedbo v doglednem roku, pričakujemo lahko zamude in težave, morda tudi dodatne stroške. 

tesarstvo-kregar

Ker gre za pomembne strukture, ki jih nameravamo uporabljati skozi dolga leta, je nujno, da dobimo brezhiben končni izdelek. Ne pozabimo, da morajo leseni izdelki na prostem kljubovati zahtevnim razmeram, zato je kvaliteta, ki jo zagotavlja dobro tesarstvo, vsekakor prioriteta.

Odločamo se za tesarstvo, ki lahko potrdi svojo kvaliteto z dobrimi referencami in prepričljivo ponudbo. Iščemo mojstre, ki imajo dolgoletne izkušnje in veliko število že opravljenih projektov. 

Njihovo ponudbo najdemo na https://www.tesarstvokregar.si/domov.html in si kar na spletu ogledamo raznovrstne rešitve, ki jih ponujajo svojim strankam. Gotovo bomo našli marsikaj zanimivega, predvsem pa se vnaprej prepričamo o tem, kako kvalitetno in zanesljivo je tesarstvo.

Dobro tesarstvo ima zelo široko ponudbo

Nekateri mojstri se sicer osredotočajo le na točno določene lesene objekte, a pogosto imajo dobri tesarji nekoliko bolj pestro ponudbo. Ukvarjajo se recimo tudi z dobavo in prodajo kvalitetnega lesa in drugega gradbenega materiala. 

Pripravljajo razne izdelke in polizdelke, lahko tudi zahtevnejše elemente po naročilu. Znak dobrega tesarstva je tudi to, da je izvajalec pripravljen na zahtevnejše projekte, recimo na izdelavo velikih lesenih konstrukcij, skeletnih hiš in lesenih brunaric.

Vse to spremlja ponudbo enostavnih lesenih objektov, kot so nadstreški, garaže, lope, paviljoni in podobno. Če je izvajalec ob tem tudi prilagodljiv in zanesljiv, bomo pri njem gotovo našli najboljšo ponudbo.

Posebej dobro tesarstvo potrebujemo za večje lesene konstrukcije

Zahtevnejši projekti seveda terjajo boljšo izvedbo, pri teh se vsekakor ne moremo zanesti na slabše izvajalce. Za kritične nosilne konstrukcije bomo potrebovali kvalitetne in zanesljive materiale, pa tudi sama izvedba mora biti povsem brezhibna. Jasno je, da na tem področju ne bomo pripravljeni sklepati kompromisov.

Čeprav poznamo celo vrsto vzdržljivih in zanesljivih materialov, se tudi v večjih objektih še vedno pogosto odločamo za lesene konstrukcije. Te imajo namreč kar nekaj posebnih prednosti. So recimo lažje in bolj fleksibilne, uporabljamo jih lahko v raznovrstnih situacijah, tudi v bolj zahtevnih razmerah. 

Les je vedno na voljo, dobavljive so tudi kvalitetne vrste lesa, ki se uporabljajo prav za takšne konstrukcije, prav tako dobimo lepljen les in druge gradbene elemente za zahtevne projekte. V končni fazi je lesena konstrukcija lahko tudi cenejša, sploh če primerjamo ceno lesa s ceno kakšnih drugih materialov, ki se uporabljajo za zahtevne nosilne konstrukcije. 

Odločilno prednost ima les še v primeru, da bo konstrukcija vidna, saj pri vidnih elementih gotovo pričakujemo tudi visoko estetsko vrednost.

Lesene konstrukcije odločajo o lastnostih celotnega objekta

Gradnja z lesom omogoča izdelavo raznovrstnih objektov, pri katerih izkoristimo mnoge prednosti lesa. A pri vseh teh objektih je osnovna konstrukcija ključnega pomena in odloča o praktično vseh drugih postopkih pri gradnji.

Najbolj očitno je to bržkone pri skeletnih hišah. Te hiše se izdelajo tako, da se najprej postavi lesena konstrukcija, ki predstavlja skelet hiše. Preostanek gradnje pa pravzaprav vključuje le še namestitev drugih elementov na samo nosilno konstrukcijo, kar pomeni, da bo gradnja precej hitra in enostavna, hiša pa tudi kmalu vseljiva. Jasno je, da kvaliteta lesene konstrukcije močno odloča o tem, kako uspešna bo gradnja in kako zadovoljni bomo s takšnim objektom.

Za zahtevno gradnjo se uporablja lepljen les

Za velike obremenitve seveda potrebujemo vzdržljive materiale, ki imajo zadostno nosilnost. Les se s temi lastnostmi ne more primerjati z drugimi materiali, ki jih pogosto uporabljamo za nosilne konstrukcije, sploh če ne izpostavimo kakšnih specifičnih vrst lesa. 

A za zahtevno gradnjo bomo les gotovo skrbno izbrali in po potrebi tudi obdelali – tako dobimo lepljen les, ki je bistveno bolje pripravljen na zahtevno nalogo v lesenih nosilnih konstrukcijah.

Pri gradnji ne bomo posegali po naključnih kosih lesa, temveč bomo za zahtevne elemente izbrali kvalitetne lesne vrste in pripravili nosilne elemente z zadostno nosilnostjo. Pozorni smo še na druge lastnosti, s katerimi se lepljen les pogosto izkaže za najboljšo izbiro. 

lepljen-les-tesarstvo-kregar

Tak les je zelo vzdržljiv, ne kaže znakov staranja in posledic obremenitev. Ne poka in se ne krivi, kar je za nosilne konstrukcije naravnost nujno. S skrbno izdelanimi elementi iz lepljenega lesa dosežemo vse tiste lastnosti, ki jih pri nosilnih konstrukcijah pričakujemo, hkrati pa ohranimo edinstvene prednosti lesa, tudi čudovit izgled.

Kako je izdelan lepljen les?

Obstajajo različne vrste lepljenega lesa, ki se med seboj razlikujejo v postopkih izdelave ter v drugih lastnostih. Posledično se razlikuje tudi cena lepljenega lesa, ki jo dobimo pri dobaviteljih. Predvsem ločimo lepljen les glede na to, kako je sestavljen. 

Za nosilne konstrukcije se pogosto uporablja dolžinsko spojen les, ki je relativno ugoden in ima izvrstne lastnosti za zahtevno gradnjo. Tak les je izdelan iz skrbno izbranih kosov, ki so rezani tako, da les ohranja svoje lastnosti. 

Poznamo pa tudi lameliran lepljen les, ki je sestavljen iz treh ali več zlepljenih lamel. Ima visoko nosilnost in izjemno vzdržljivost, piko na i pa dodaja tudi lep izgled.

PODJETNIŠTVO ZA ZAČETNIKE

Vse splošne informacije, ki jih potrebujete na poti podjetništva. 
PREBERI VEČ

IZZIVI V PODJETNIŠTVU

Podjetništvo vam vedno postreže z novimi izzivi. Ste pripravljeni na njih?

Naše novice vam dnevno postrežejo z novo mero praktičnih nasvetov. 

JE PODJETNIŠTVO ZATE?

Več kot 2000 bralcev portala

Ponosni smo, da naše novice spremlja že več kot 2000 bralcev. 


Smo mlad in energičen tim, ki dnevno preverja, išče in z vami deli vse pomembne informacije, ki vam koristijo pri vašem poslu.