Posebne odlike gostinske opreme

Pomivalni stroj

V gostinskih lokalih seveda najdemo cel kup bolj ali manj specializirane opreme, ki skrbi za to, da delo poteka hitro, učinkovito in uspešno. Mnogi pripomočpomivalni strojki so povsem sorodni tistim, ki jih imamo v domačem gospodinjstvu – na primer pomivalni stroj, štedilnik, pečica, hladilnik … A verjetno je vsakomur jasno, da običajna bela tehnika v zahtevnejšem okolju gostinskega lokala ne more zagotavljati zahtevane zanesljivosti in učinkovitosti. Treba bo izbrati posebno gostinsko opremo, ki zmore bistveno več, poleg tega pa prinaša nekatere ključne odlike, ki zagotavljajo zadovoljstvo pri dolgoročni uporabi.

Po čem se torej gostinski pomivalni stroji ločijo od običajnih strojev, namenjenih domači rabi? V tem primeru lahko naštejemo kar nekaj razlik. Že po velikosti in izgledu si naprave niso povsem podobne. Vsekakor morajo biti gostinske različice bistveno večje – pomivalni stroj za domačo uporabo na primer pomiva le posodo za kakšnih pet ljudi, medtem ko morajo gostinski pomivalni stroji opravljati enako nalogo v bistveno večjem obsegu. Nuditi morajo torej dovolj prostora, da lahko vanje spravimo čim več posode za hkratno pomivanje. Takšne naprave so zato običajno nekoliko večje in tudi precej bolj osnovno oblikovane, kot se seveda spodobi za industrijske aparate.

Gostinski pomivalni stroji pa imajo seveda še eno zelo pomembno odliko v primerjavi z gospodinjskimi. Omogočajo neprestano uporabo, kar pogosto še kako pomembno, saj se na takšne naprave pri vsakdanjem gostinskem delu močno zanašamo. Pomivalni stroj mora biti vedno pripravljen za uporabo, pogosto pa je tudi dejansko v pogonu. Za to nedvomno potrebujemo napravo industrijske kakovosti, saj običajni gospodinjski aparati niso namenjeni takšnim obremenitvam in bi hitro podlegli zahtevni uporabi.

Enako velja za druge naprave, ki jih najdemo v gostinskih lokalih. Seveda gre za sorodne pripomočke, ki smo jih že vajeni iz domačega gospodinjstva, a to ne sme biti razlog za izbiro manj zmogljivih naprav za profesionalno uporabo.

About