Konopljino olje za zdravo prehrano

Olje je nujna sestavina v vsaki kuhinji. Čeprav vse pogosteje beremo predvsem prispevke o škodljivih učinkih olj in se želimo mastni hrani nasploh izogibati, so nekatera olja zelo koristna in močno prispevajo k zdravju posameznika. Seveda ni pametno pogosto posegati po ocvrtih jedeh in drugih prigrizkih, ki prevzemajo večinoma negativne učinke olja, vsekakor pa lahko kvalitetno olje vključimo na zdrav jedilnik, ki prinaša številne pozitivne učinke. Še posebej če gre za olje z zelo ugodno hranilno sestavo, izstopa recimo zdravo in koristno konopljino olje.

Gotovo je konopljino olje pri nas zaenkrat še nekakšna eksotika, veliko pogosteje posegamo po olivnem, sončničnem, repičnem olju, dokaj priljubljeno je tudi kvalitetno bučno olje, ki se lahko lokalno prideluje. Konoplja je iz različnih razlogov precej zanemarjena v tem pogledu, zato tudi olja ni mogoče enostavno dobiti. Se pa ponudba stalno razvija in vse več oljarn daje na razpolago tudi takšne izdelke, po katerih posegajo predvsem gurmani. Konopljino olje bo poleg gurmanov prepričalo tudi tiste, ki želijo živeti čim bolj zdravo in s preventivo preprečiti številna obolenja in težave.

Konopljino olje in njegovi učinki

Učinki konoplje nasploh so dokaj dobro znani. Pogosto se izpostavljajo pri razpravah o legalnosti drog, saj se konoplja z visoko vsebnostjo učinkovine THC uporablja kot mamilo. Obstaja celo koncentrirano konopljino olje, znano kot hašiševo olje, ki deluje kot droga. A običajno konopljino olje, ki ga kupimo v oljarnah in na prodajnih policah raznih trgovin, seveda nima takšnih učinkov – pridelava konoplje je strogo nadzorovana in vsebnost učinkovine THC je močno omejena. Tako ne moremo pričakovati psihoaktivnih učinkov, ostajajo pa v konopljinem olju vsi zdravilni učinki, ki se pripisujejo tej rastlini.

Konopljino olje se uporablja tudi v kuhinji, čeprav so zelo priljubljene še mnoge druge izvedbe

Za splošno zdravo prehrano je konopljino olje zelo posrečen dodatek. Ima namreč koristne učinke, s katerimi zaviramo razvoj nekaterih hudih bolezni. Pravzaprav se raziskujejo tudi učinki konoplje pri srčnih bolnikih ter pri različnih vrstah raka. To pomeni, da s tem naslovimo dva najpogostejša vzroka smrti v zahodnem svetu, kar je gotovo dober razlog za uvrstitev tega olja na zdrav jedilnik!

Konoplja ima tudi nekatere specifične učinke, ki so prav tako dobrodošli. Je zelo koristna za kožo, predvsem lajša težave s suho kožo in kožnimi boleznimi. Ima namreč zelo ugodno sestavo maščob – čeprav je vsako olje sestavljeno večinoma iz maščob, so to različne snovi in razmerja, ki ne ponujajo vedno enakih učinkov. S tega vidika je konopljino olje posebnost, saj ima visoko vsebnost esencialnih maščobnih kislin ter visoko vsebnost večkrat nenasičenih maščobnih kislin. To so snovi, ki koristno pripomorejo k delovanju telesa, kar se hitro pozna tudi na koži. Z ugodno hranilno sestavo olje spodbuja tudi delovanje imunskega sistema in izboljša počutje, značilno pa lajša menstrualne motnje in menopavzo.

Učinki konopljinega olja so raznovrstni in večinoma pozitivni. Seveda z uživanjem olja ne smemo pretiravati, saj gre za zalogo maščobe, ki lahko spremeni ravnotežje makrohranil na zdravem jedilniku, a s smotrno uporabo vsekakor lahko računamo na mnoge pozitivne učinke. Najprej bo treba izbrati kakovostno olje, ki je na srečo na razpolago. Najbolje je preveriti ponudbo, ki jo ima lokalna oljarna.

Konopljino olje v ponudbi lokalnih trgovcev

Praviloma je najbolje kakovostno olje kupovati neposredno od lokalnih pridelovalcev in trgovcev. Tako lahko vedno računamo na visoko kakovost in sveže olje. Res pa je, da je proizvodnja konoplje pri nas zelo omejena, zato tudi olja ne moremo dobiti kar tako. Najdejo pa se izdelki pri posameznih oljarnah, pogosto pri tistih, ki ponujajo tudi druge vrste olja.

Kot nalašč je lahko oljarna, ki na enem mestu ponuja bogato izbiro med kakovostnimi olji. Morda bo na zalogi kvalitetno bučno olje, ki se odlično kombinira s konopljinim, seveda pa je vedno zelo cenjeno tudi olivno olje. Takšna olja so včasih na voljo v specializiranih prodajalnah z zdravo prehrano, nekaj ponudbe pa najdemo tudi pri spletnih trgovcih.

Poleg samih olj lahko včasih najdemo še druge izdelke ali pa mešanice, ki so posebej prilagojene za različne namene. Nobeno olje namreč ni povsem vsestransko.

Kako uporabljamo konopljino olje

Uporaba konopljinega olja je lahko nekoliko bolj omejena kot pri nekaterih drugih vrstah olja. Zaradi visoke vsebnosti večkrat nenasičenih maščobnih kislin namreč ni primerno za segrevanje, zato se pri kuhanju zelo redko uporablja. Raje ga za tak namen nadomestimo z drugimi olji.

Najbolje se konopljino olje izkaže v solatah in hladnih jedeh

Je pa konopljino olje zelo posrečeno kot solatno olje. Odlično se izkaže pri pripravi solat in drugih hladnih jedi, predvsem seveda pri prelivih, omakah in podobnih zadevah. Včasih ga dodajamo tudi v juhe in druge gotove jedi, dobro deluje tudi pri nekaterih sladicah in pecivu. Značilno se sicer uporablja kot solatno olje, a vseeno je dovolj vsestransko, ga na različne načine s pridom uporabimo tudi pri drugih kulinaričnih kreacijah. V vsakem primeru bomo zadovoljni s prijetnim okusom in ugodno hranilno sestavo, posledično tudi s koristnimi dolgoročnimi učinki, če umestimo konopljino olje na zdrav jedilnik in redno uživamo kakovostno in uravnoteženo hrano.

PODJETNIŠTVO ZA ZAČETNIKE

Vse splošne informacije, ki jih potrebujete na poti podjetništva. 
PREBERI VEČ

IZZIVI V PODJETNIŠTVU

Podjetništvo vam vedno postreže z novimi izzivi. Ste pripravljeni na njih?

Naše novice vam dnevno postrežejo z novo mero praktičnih nasvetov. 

JE PODJETNIŠTVO ZATE?

Več kot 2000 bralcev portala

Ponosni smo, da naše novice spremlja že več kot 2000 bralcev. 


Smo mlad in energičen tim, ki dnevno preverja, išče in z vami deli vse pomembne informacije, ki vam koristijo pri vašem poslu.