Kamping oprema naredi čisto drugačno izkušnjo na terenu

Če svoj prosti čas radi preživljamo v naravi, nas gotovo mika, da bi se umaknili v divjino in kar sami neodvisno preživeli nekaj dni. Včasih imamo takšne prenočitve v načrtu ob kakšnih daljših pohodih, lahko pa je kampiranje tudi način dopustovanja. Možnosti je veliko, vse pa ponujajo čisto edinstveno izkušnjo. Da bo doživetje res nepozabno, v pozitivnem smislu, je pametno imeti kvalitetno opremo, ki nas pri takšnih podvigih spremlja. Prav dobra kamping oprema je najbolj neposredno zaslužna za prijetno in varno prenočevanje na prostem, zato ne smemo biti brez nujne opreme, zelo priročni pa so tudi razni dodatki.

Izbira opreme je pomembna naloga za vsakogar, ki želi nekaj dni preživeti v naravi. Na prvi pogled si morda mislimo, da bomo brez težav izbrali nekaj osnovne opreme, a v resnici se srečamo z mnogimi zahtevnimi razmisleki. Seveda naletimo tudi na kakšne ekstremne primere, nekateri se recimo za več mesecev podajajo v divjino in jim kamping oprema predstavlja dom na poti. Velika razlika bo v tem, kakšno opremo bomo izbrali, zato se vedno ravnamo po dejanskih zahtevah, ki jih imamo pri svojih aktivnostih.

Prav kamping oprema odloča o tem, ali bomo na terenu zares uživali

Osnovna kamping oprema je nujna za vsakogar

Praktično vsak ljubitelj kampiranja pa bo potreboval vsaj osnovni komplet opreme. Ne glede na to, ali gre le za eno nočitev ali pa več mesecev potikanja po divjini, bomo potrebovali nekatere pripomočke, ki nam to sploh omogočajo.

Verjetno nam takoj pride na misel šotor. To je osnovna oprema za prenočevanje na prostem. Se pa že tu srečamo z mnogimi variantami, ki so prilagojene različnim zahtevam. Nekateri šotori so zelo kompaktni in lahki, drugi so precej razkošni, primerni za več oseb. Razlikujejo se v svoji zasnovi in imajo lahko različne postopke postavljanja. Pravzaprav sploh ni nujno, da bomo prenočevali v šotoru, imamo tudi druge rešitve za bivakiranje, v lepem vremenu pa lahko spimo tudi brez posebnega zavetja. Drugače bo pri tistih, ki opravljajo v naravi še kakšno dodatno delo, pri teh šotor ne bo le oprema za spanje. Lahko je to lovska oprema, ki ponuja neopazno zavetje ob lovu in opazovanju živali. Možnosti imamo veliko, odločiti pa se bomo morali na podlagi lastnih kriterijev.

V šotor seveda spada spalna vreča oziroma spalni sistem. Ta ima največji vpliv na kakovost spanca in lahko naredi veliko razliko – v divjini verjetno ne bomo imeli optimalnih pogojev za spanje, ravno zato pa pride kvalitetna kamping oprema še toliko bolj do izraza. Tudi tu najdemo več opcij, čeprav so spalne vreče z ustrezno podlago najbolj praktične.

Nabor osnovne opreme zaokrožuje nahrbtnik, s katerim bomo svojo opremo prenašali. Šotor, spalna vreča in nahrbtnik so trije najbolj izstopajoči kosi opreme za kampiranje. Če imamo vse to, se bomo na terenu dobro znašli, čeprav za prijetno izkušnjo seveda potrebujemo še kar nekaj pripomočkov.

Kamping oprema vključuje še mnoge druge izdelke

Preostalo opremo izberemo glede na to, kakšne so naše potrebe in kakšna pričakovanja imamo pri preživljanju svojega prostega časa v naravi. Omenili smo tri najbolj opazne kose opreme, a nič manj pomembni niso kakšni manjši pripomočki. Prav tako bo vsak s seboj vzel tudi kakšno dodatno opremo, ki ustreza namenu kampiranja v naravi. Spet je to lahko lovska oprema ali kakšna oprema za delo, lahko pa vzamemo kakšno malenkost za sprostitev in popestritev prostega časa. Ob vseh koristnih in manj koristnih kosih opreme v nahrbtniku hitro zmanjka prostora, a gotovo bomo uspeli pripraviti celovit komplet opreme, s katerim bomo dobro pripravljeni na preživljanje časa v naravi.

Izbira opreme je tu povsem odvisna od posameznika. Pogosto je neprecenljiv set opreme za kuhanje, ni pa nujno, da ga bomo res potrebovali. Podobno velja za opremo, ki jo uporabljamo za kurjenje. Vse to je kamping oprema, ki je za nekatere nepogrešljiv spremljevalec, drugim pa se zdi neuporabna. To velja že za večje kose opreme, še bolj pa za kakšne manjše drobnarije.

Osnovna kamping oprema najbolj izstopa, a potrebovali bomo še mnoge dodatke

Tudi manjša kamping oprema je lahko zelo koristna

Čeprav veliko pozornosti namenjamo večjim kosom opreme, ki imajo bolj izrazit vpliv na izkušnjo pri kampiranju, pridejo v praksi še bolj do izraza drobni pripomočki. S šotorom, spalko in nahrbtnikom dobro poskrbimo za osnove, a še zdaleč to ne pomeni, da bomo deležni dobre izkušnje. Potrebujemo še kar dosti opreme, med katero so predvsem vsestranski pripomočki, kot so svetilke, noži, daljnogledi in podobno. Nadalje bomo s seboj vzeli še nekaj zaščitne oziroma varnostne opreme, običajno se odločimo za kompakten komplet za prvo pomoč.

https://www.youtube.com/watch?v=3YQfkNYg4SY

To opremo na terenu dejansko pogosto uporabljamo in hitro se izkaže, kako zelo pomembna je. Brez dobre svetilke recimo nimamo kaj početi, ko pade mrak, čisto možno je, da se bomo izgubili ali pa bomo založili svoje stvari. Pravočasno je treba pomisliti na vse takšne pripomočke, ki nam sprva morda ne pridejo na misel, se pa izkažejo za povsem nepogrešljive na terenu, ko je kamping oprema dejansko na preizkušnji in se nanjo zanašamo.

 

PODJETNIŠTVO ZA ZAČETNIKE

Vse splošne informacije, ki jih potrebujete na poti podjetništva. 
PREBERI VEČ

IZZIVI V PODJETNIŠTVU

Podjetništvo vam vedno postreže z novimi izzivi. Ste pripravljeni na njih?

Naše novice vam dnevno postrežejo z novo mero praktičnih nasvetov. 

JE PODJETNIŠTVO ZATE?

Več kot 2000 bralcev portala

Ponosni smo, da naše novice spremlja že več kot 2000 bralcev. 


Smo mlad in energičen tim, ki dnevno preverja, išče in z vami deli vse pomembne informacije, ki vam koristijo pri vašem poslu.