Gume za viličarje ponujajo dodatno fleksibilnost

Viličar je naprava, ki mora biti zelo dobro pripravljena na svoje delo. Imamo visoka pričakovanja, pravzaprav se pogosto ukvarjamo tudi z dejansko zelo zahtevnim in potencialno nevarnim delom. Tako nimamo veliko prostora za napake, poslužiti se moramo zmogljive in zanesljive opreme, ki je povsem prilagojena svojemu delu. Pogosto potrebujemo posebno opremo za kakšne specifične izzive. Zato smo pozorni tudi na gume za viličarje, ki nenazadnje odločajo o tem, kako dobro se bo naprava znašla na različnih terenih.

Morda s temi premisleki ne bomo imeli veliko dela. Ponekod je povsem jasno, kakšne gume se bodo najbolje obnesle in od katerih lahko pričakujemo posebne prednosti. Včasih pa imamo možnost, da z izbiro pravih gum še nadgradimo uporabnost naprave, tako da bomo viličar bolje izkoristili. V vsakem primeru pa moramo na gume za viličarje pomisliti pri vzdrževanju.

Prav gume za viličarje v največji meri odločajo o tem, kako učinkovito in zanesljivo bomo prevažali težka bremena

Gume za viličarje potrebujejo redno vzdrževanje

Pri delu viličar prenaša velike obremenitve, ki se skozi napravo prenašajo na tla. Zelo pomembno je, da imamo trdno podlago, ki lahko prenaša težka bremena, a tudi sam viličar mora biti na različne načine prilagojen za takšno delo. Prav gume za viličarje so tiste, preko katerih se obremenitev prenaša na tla, tam je največja točkovna obremenitev in material je najbolj na udaru. Ravno zato moramo biti na gume posebej pozorni. 

Hitro pride do obrabe in pokažejo se nekateri vplivi, ki so zelo moteči in celo nevarni pri delu s težkimi tovori. Rabljeni viličarji imajo lahko precej dotrajane gume, če zanje ne skrbimo dovolj vestno. To je lahko tveganje, seveda pa tudi dodaten strošek, ki ga imamo z nakupom novih gum in z zamenjavo opreme. Zato smo na gume posebej pozorni, če uporabljamo kakšne starejše viličarje. Prav tako so gume za viličarje kritična točka pozornosti pri kupovanju opreme na trgu rabljenih viličarjev, tu je treba temeljito pregledati vse ključne dele, še posebej tiste, ki so podvrženi največjim obremenitvam. Če imajo rabljeni viličarji gume že obrabljene, potem lahko pričakujemo, da bomo imeli kar nekaj dela in stroškov.

Pri novih napravah so gume za viličarje seveda odlično pripravljene na delo, a prav tako zahtevajo nekaj vzdrževanja. Spremljati je treba obrabo in upoštevati večje obremenitve, ki najbolj škodujejo materialu. Običajno se ravnamo po zastavljenem programu vzdrževanja in gume redno menjamo, a upoštevati moramo tudi stanje in obrabo ter opremo morda zamenjati prej. Če imamo težave zaradi prekomerne obrabe, pa bomo morda iskali tudi druge rešitve.

Gume za viličarje omogočajo tudi nekatere prilagoditve

Gume lahko zamenjamo, pri tem pa ni treba vedno izbirati istih modelov, če se ti hitro obrabijo. Še posebej pomembno pa je, da gume za viličarje zamenjamo, če se pripravljamo na kakšno drugo delo ali pa predvidevamo uporabo na drugačnih terenih. Tu imamo sicer na voljo kar nekaj prilagoditev, tudi vilice za viličarja lahko zamenjamo, da bomo pripravljeni na delo s tovorom.

Gume za viličarje niso edina oprema, ki jo je treba prilagoditi za delo na terenu

Prav gume so tiste, ki omogočajo zanesljivo uporabo viličarja na nepredvidljivem terenu. V urejenem skladišču uporabljamo majhne in gladke gume, ki najbolje prenašajo obremenitve, so zelo vzdržljive in odporne. Na terenu pa imajo gume za viličarje še druge naloge, omogočati morajo vožnjo po neravni podlagi, ne da bi pri tem nastajale prevelike obremenitve. Značilne so večje gume z globokim profilom, za neutrjene podlage pa potrebujemo tudi večjo površino gum, da se obremenitve lepo porazdelijo. Včasih so potrebne večje prilagoditve, uporabljajo se posebne vilice za viličarja, gume pa lahko nadomestimo z gosenicami. Takšni viličarji se uporabljajo predvsem na kakšnih gradbiščih, kjer ne moremo imeti vnaprej utrjenih površin, ki bi bile primerne za prevoz težkih bremen.

V vseh teh in drugih primerih je treba opremo dobro prilagoditi glede na predvidene obremenitve in druge faktorje, ki jih lahko pričakujemo. Na srečo lahko dobimo gume za viličarje v pestri ponudbi, pa tudi druga dodatna oprema je na voljo.

Kje najdemo gume za viličarje?

Če potrebujemo gume le za redno vzdrževanje in zamenjavo ob obrabi, bomo verjetno dobili dobro ponudbo že pri izvajalcu vzdrževalnih opravil. Za viličarje se običajno opravlja pogodbeno vzdrževanje, pri tem se lahko zanesemo na redno pomoč strokovnjakov, ki dobro skrbijo tudi za gume za viličarje. Dobavijo kvalitetne nadomestne dele in zagotovijo stalno pripravljenost opreme, s tem namenom se vzdrževanje pravzaprav sploh opravlja.

Pri istih ponudnikih, kjer se opravljata vzdrževanje in prodaja viličarjev, lahko običajno dobimo tudi dobro ponudbo nadomestnih delov in dodatne opreme. Ti trgovci so zastopniki za različne znamke viličarjev, dobavljajo raznovrstno opremo, ki jo tako ali tako potrebujejo pri vzdrževanju in servisiranju viličarjev, lahko pa dobimo tudi kakšne dodatke. Ravno takšna podjetja so torej pravi naslov, če iščemo gume za viličarje ali kakšno drugo opremo, s katero lahko dobro pripravimo svoj viličar na zahtevno delo. Seveda se na tem mestu opravlja tudi prodaja viličarjev, lahko pa pričakujemo, da bo možno dobiti še storitve, ki so potrebne za namestitev nove opreme in za morebitne prilagoditve, ki jih ob tem še potrebujemo.

PODJETNIŠTVO ZA ZAČETNIKE

Vse splošne informacije, ki jih potrebujete na poti podjetništva. 
PREBERI VEČ

IZZIVI V PODJETNIŠTVU

Podjetništvo vam vedno postreže z novimi izzivi. Ste pripravljeni na njih?

Naše novice vam dnevno postrežejo z novo mero praktičnih nasvetov. 

JE PODJETNIŠTVO ZATE?

Več kot 2000 bralcev portala

Ponosni smo, da naše novice spremlja že več kot 2000 bralcev. 


Smo mlad in energičen tim, ki dnevno preverja, išče in z vami deli vse pomembne informacije, ki vam koristijo pri vašem poslu.