Čiščenje DPF filtra preprečuje okvare in težave

Kako dobro se spoznate na izpušni sistem svojega vozila? Verjetno niti ne, to je zelo pogosto precej zapostavljen sistem avtomobila. Predstavljamo si, da skrbi preprosto le za odvajanje dima in plinov, ki nastajajo ob izgorevanju goriva v avtomobilskem motorju. 

To je seveda pomembna funkcija izpušnega sistema, še zdaleč pa ni to edina naloga, ki jo ima izpuh. Ravno zato je sistem bolj kompleksno zasnovan, kar pa pomeni, da moramo zanj tudi bolje skrbeti. V nasprotnem primeru lahko pride do težav in okvar. Tipičen primer je čiščenje DPF filtra, ki preprečuje mnoge težave, ki bi jih sicer utegnili imeti z izpušnim sistemom svojega vozila.

Ta naloga je nujna za lastnike dizelskih vozil, medtem ko pri bencinskih vozilih takšnih filtrov ne bomo našli. Gre namreč za razliko v procesu izgorevanja goriva oziroma v sestavi stranskih produktov. Dizelska vozila imajo DPF filter, ki opravlja zelo pomembno nalogo, a hkrati predstavlja tudi določeno tveganje za težave, če vzdrževanje filtra zanemarjamo. Tako se splača opraviti čiščenje DPF filtra vsaj občasno, sploh če zaznamo težave z delovanjem motorja.

Zakaj je potrebno čiščenje DPF filtra?

Vsak filter ima pomembno nalogo, da zadržuje neželene snovi in preprečuje njihov prehod, medtem ko še vedno spušča skozi preostale snovi. Tudi izpušni sistemi dizelskih vozil so zasnovani tako. Filtri so prilagojeni za preprečevanje prehoda raznih strupenih snovi, medtem ko ne smejo ovirati prehoda samih izpušnih plinov, ki se na koncu izpušne cevi sproščajo v okolje. 

Čiščenje DPF filtra je potrebno le pri dizelskih vozilih

Če filter dobro deluje, s tem ne bo nikakršnih težav. Predvsem pri starejših vozilih pa seveda lahko pričakujemo tudi težave v delovanju izpušnega sistema, sploh pri filtrih, ki se lahko zamašijo. Ravno zato je potrebno čiščenje DPF filtra. To je filter, ki zadržuje strupene trdne delce, ki nastajajo kot stranski produkt pri izgorevanju dizla. Odvajajo se skupaj z izpušnimi plini, a ne smejo uiti v okolje, zato je v izpušnem sistemu nameščen filter, ki te delce ulovi. Ob stalni rabi se trdni delci nalagajo na filtru, lahko ga začnejo mašiti, kar seveda ovira prehod izpušnih plinov. To je težava, zaradi katere je potrebno čiščenje izpušnega sistema. Tudi preventivno se splača dobro skrbeti za DPF filter in za izpušni sistem vozila nasploh. Tako bomo preprečili težave z delovanjem in možne okvare, ki iz tega izhajajo.

Sicer lahko pričakujemo, da bo izpušni sistem sodobnega dizelskega vozila, vključno z DPF filtrom, zelo dobro pripravljen na velike obremenitve, s katerimi se sooča pri delovanju. Dolgo vrsto let bo vozilo brezhibno delovalo, ne da bi morali izpušnemu sistemu namenjati kakšno posebno pozornost. Če pa prepoznamo znake težav ali pride do kakšne okvare, bo potrebno strokovno čiščenje DPF filtra. To lahko opravljamo že preventivno, lahko pa ob prvih znakih težav, če jih znamo prepoznati.

Kdaj opravljamo čiščenje DPF filtra?

Zdaj ko vemo, zakaj je čiščenje izpušnega sistema sploh potrebno, bomo želeli ugotoviti še to, kdaj je čiščenje potrebno in kako prepoznamo znake, da je napočil pravi čas za ta opravek.

Trdni delci se nabirajo na filtru in preprečujejo prehod izpušnih plinov, kar lahko vodi v težave. Prve znake bomo prepoznali tako, da smo pozorni na posledice oviranega prehoda izpušnih plinov in na posledice, ki jih to prinaša. Seveda te blokade ne bomo prepoznali neposredno, temveč se kaže v drugih znakih. Predvsem je značilna višja temperatura pri delovanju motorja, saj vroči izpušni plini s seboj odvajajo tudi nekaj toplote. Zaznali bomo tudi slabšo učinkovitost motorja, ki ne more dobro delovati, če se izpušni plini ne odvajajo sproti.

Dejansko bomo pravi čas za čiščenje DPF filtra prepoznali po mnogih simptomih, ki vplivajo na vozne lastnosti vozila. Verjetno pa teh znakov ne bomo takoj povezali s težavami v izpušnem sistemu, zato je pravzaprav bolje, da za izpušni sistem skrbimo kar preventivno in smo na morebitne težave zelo pozorni, tudi če nimamo neposrednih znakov.

Kako se opravlja čiščenje DPF filtra?

Tega dela ne bomo opravljali sami doma, saj so sodobni izpušni sistemi precej kompleksno sestavljeni in je delo precej zahtevno. Predvsem pa se ne želimo izpostavljati strupenemu materialu, ki se nabira na filtru. Te snovi so zelo strupene za človeka in okolje, zato se za čiščenje DPF filtra uporablja posebna oprema, ki preprečuje uhajanje.

Pravi naslov za takšna opravila je seveda avtomehanična delavnica. Najti bo treba ponudnike, ki se ukvarjajo prav s takšnimi storitvami. Najbolje se odrežejo tisti mehaniki, ki imajo posebno opremo za čiščenje izpuha. To so naprave, v katere namestimo odstranjen DPF filter, nato se ta očisti v zaprti komori, ki preprečuje uhajanje strupenih snovi in omogoča zelo učinkovito čiščenje.Izpušni sistem zadržuje strupene snovi, zato je čiščenje DPF filtra lahko potencialno nevarno

S temi storitvami bomo gotovo zadovoljni, saj so zelo učinkovite. Tudi cena ni pretirano visoka, pravzaprav pa čiščenje DPF filtra opravljamo le občasno in ta strošek na dolgi rok sploh ne pride do izraza. V zameno za nekaj evrov bomo dobili brezhiben filter, ki bo deloval kot nov, tako lahko pričakujemo tudi brezhibno delovanje vozila.

PODJETNIŠTVO ZA ZAČETNIKE

Vse splošne informacije, ki jih potrebujete na poti podjetništva. 
PREBERI VEČ

IZZIVI V PODJETNIŠTVU

Podjetništvo vam vedno postreže z novimi izzivi. Ste pripravljeni na njih?

Naše novice vam dnevno postrežejo z novo mero praktičnih nasvetov. 

JE PODJETNIŠTVO ZATE?

Več kot 2000 bralcev portala

Ponosni smo, da naše novice spremlja že več kot 2000 bralcev. 


Smo mlad in energičen tim, ki dnevno preverja, išče in z vami deli vse pomembne informacije, ki vam koristijo pri vašem poslu.